Ga naar de inhoud

Betalen aan de Belastingdienst

  • door

De acceptgiro wordt afgeschaft. Einde van een tijdperk? Ja, misschien voelt het zomer 2023 zo. Aan de andere kant, waarvoor gebruik je die nu nog? Je hebt wellicht gemerkt dat de Belastingdienst langzaamaan al begonnen is en steeds vaker een blauw kadertje met betaalinformatie op een aanslagformulier zet, maar de acceptgiro achterwege laat.

Het is hierbij van groot belang dat je het betalingskenmerk (4×4 cijfers) correct overneemt. De verwerking van een betaling is namelijk geautomatiseerd. Klopt er een cijfer niet, dan krijg je het bedrag teruggestort (computer says no, kan het niet koppelen aan een aanslag) en vervolgens een aanmaning omdat je niet betaald hebt. Makkelijker zou natuurlijk zijn als je een mailtje kreeg met een link naar een betaalverzoek. Soms gebeurt dit, maar dat is altijd spam. De overheid, dus ook de Belastingdienst, stuurt nooit een betaalverzoek met een link per mail. Twijfel je? In dit soort spammailtjes staan vaak bedragen met centen. Echte belastingen zijn altijd afgerond op hele euro’s.

Aan de andere kant zit de Belastingdienst niet stil. Nieuw is het ‘Overzicht betalen en ontvangen’. Op dit moment zie je daar gegevens over de inkomstenbelasting en de bijdrage Zorgverzekeringswet. NB: wil je weten hoe een aanslagbedrag is berekend, dan moet je naar het bestaande Mijn Belastingdienst. Deze tool is puur voor een overzicht van wat er nog open staat en hoeveel je in totaal betaald hebt. Als je een maandelijkse voorlopige teruggave ontvangt, zie je die bedragen hier ook terug.

De komende tijd wordt het overzicht uitgebreid met andere belastingen en toeslagen, en met de mogelijkheid in te loggen met eherkenning (nu nog alleen DigiD). Ook komt er tzt de mogelijkheid met iDeal te betalen, dan ben je dus af van het risico dat je het betalingskenmerk verkeerd overtikt.

Je vindt het overzicht hier: http://belastingdienst.nl/overzicht