Betaal je als ondernemer wel eens iemand om een klus voor je te doen, die zelf geen ondernemer is? Dan kan het zijn dat je die bedragen moet doorgeven aan de Belastingdienst, omdat ze voor de ontvanger belastbaar inkomen zijn. In de manier van aanleveren én registreren veranderen wat zaken.
Even kort: er zijn vier (legale) manieren om iemand te belonen voor geleverd werk. De eerste is: de ander heeft een bedrijf en stuurt jou een factuur. Dan is die ander zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de inkomsten via een aangifte inkomstenbelasting. Als iemand bij jou in loondienst is, loopt dat via de salarisadministratie.
Valt iemand niet in deze categorieën, dan zul je moeten nagaan of er sprake is van een vrijwilligersvergoeding, of van een hogere, reële, vergoeding. Of je een betaling als vrijwilligersvergoeding kunt aanmerken, is namelijk aan voorwaarden gebonden. Is het geen vrijwilligersvergoeding, dan bepaal je eerst of degene die voor jou gewerkt heeft, niet eigenlijk in loondienst had gemoeten. Dat is bijvoorbeeld het geval als diegene regelmatig komt, vergelijkbaar werk doet als je andere werknemers en moet doen wat jij zegt. Is dit allemaal niet zo, dan is er sprake van een uitbetaling aan een derde.
Een voorbeeld: jij hebt een winkel of werkruimte en wilt daar een beveiligingsinstallatie aanleggen. Je kunt daar een bedrijf voor inhuren, maar je buurman is handig en heeft wel zin om het klusje in het weekend te klaren. Hij is een dag lang bezig met camera’s ophangen, software installeren en alarmen testen. Als je hem daarvoor een cadeaubon geeft waarmee hij bij de koffiezaak om de hoek twee drankjes kan halen, staat dat niet in verhouding tot het geleverde werk en is het een vrijwilligersvergoeding. Dit hoeven jullie geen van beiden door te geven aan de Belastingdienst.
Maar als je hem 150 euro geeft, of dat nou contant of per bank is, wordt dat gezien als inkomen. Je buurman moet het opgeven in zijn aangifte inkomstenbelasting, maar jij moet het uiterlijk in januari ook doorgeven aan de Belastingdienst. Daarvoor hebben ze het ‘gegevensportaal’ ontwikkeld. Wat is nu de wijziging?
Vroeger moest je het burgerservicenummer van degene die inkomen van jou had ontvangen, meesturen in de opgave. Daarna mocht dat niet meer, vanwege de aangescherpte privacywetgeving. Met ingang van dit jaar (waarover je uiterlijk januari 2023 opgave doet) moet je dat BSN wél registreren en opgeven als je een loonheffingsnummer hebt, maar mag je dat niet doen als je zelf géén loonheffingsnummer hebt. Let op: het is echt mag niet, niet hoeft niet. Je moet wel altijd de naam en geboortedatum van de ontvanger doorgeven, en de datum waarop je hebt uitbetaald.