Ga naar de inhoud

Carrièreswitch? De overheid helpt

  • door

Een van de initiatieven die de Nederlandse overheid heeft ontplooid om Nederlanders door de (corona)crisis te helpen is een pot met geld beschikbaar te stellen voor scholing en loopbaanadvies onder de naam ‘Nederland leert door’. De eerste ronde loopbaanadviestrajecten was snel gevuld. Vanaf 1 december komen er 50.000 nieuwe trajecten beschikbaar. Gratis voor degene die het volgt, zolang de begeleiding gebeurt door een gecertificeerde loopbaanbegeleider. Deze begeleider is ook degene die de aanvraag en registratie voor de vergoeding doet.

De regeling is beschikbaar voor werknemers, maar ook voor zelfstandigen en werklozen. Heb je NOW aangevraagd voor je personeel en voorzie je dat het nog een tijd gaat duren voor je omzet weer op peil is, overweeg dan om een deel van je personeel een adviestraject aan te bieden. Mocht je dan toch mensen moeten ontslaan, dan hebben ze in elk geval een beter beeld van wat hun mogelijkheden nog meer zijn. Als werkgever met NOW heb je ook een inspanningsverplichting om je werknemers tot scholing te stimuleren. Onder dezelfde noemer Nederland leert door, komt er ook gratis online scholing beschikbaar.

Zat je als ondernemer altijd al krap en overwoog je iets anders te gaan doen maar heb je daar nooit in geïnvesteerd omdat je je de kosten van een loopbaanadviseur niet kon veroorloven? Dan is dit je kans. De trajecten zijn voor iedereen beschikbaar, niet alleen voor degenen die kunnen aantonen dat covid hun bedrijf de nek omdraait.

De tweede regeling opent op 1 december, maar als er net zo veel belangstelling voor is als in de eerste ronde, zit het snel vol. Wacht dus niet te lang als je hier gebruik van wilt maken. Meer over de regeling en online scholing vind je hier.