Ga naar de inhoud

Einde fiscale coronamaatregelen

  • door

Per 1 oktober stoppen de coronasteunmaatregelen. Je kunt bijvoorbeeld over het derde kwartaal nog TVL aanvragen, maar niet meer voor een latere periode. Ook de NOW, Tozo en Tonk worden dan beëindigd. Misschien komen er voor specifieke sectoren wel nieuwe maatregelen, dat is nog niet bekend.

Ook het corona-uitstel van betaling van belastingschulden stopt per 1 oktober. Dat wil zeggen: voor belastingschulden die na die datum ontstaan, kun je geen (bijzonder) corona-uitstel meer krijgen. Je hoeft de oudere schulden echter niet meteen terug te betalen: als je daarvoor corona-uitstel hebt gekregen moet je uiterlijk op 1 oktober 2022 beginnen met terugbetalen en je hebt daarvoor 60 maanden de tijd. De verlengde aflossingstermijn gaat gelden voor alle schulden van ondernemers die uitstel van belastingbetaling vanwege de coronacrisis hebben gekregen, ook als er geen verlengingsverzoek is gedaan.

De invorderingsrente die op 0,1% was gesteld, gaat per 1 januari 2022 omhoog naar 1% en vervolgens stapsgewijs verder, om per 1 januari 2024 weer op het oorspronkelijke niveau van 4% uit te komen.

Regulier uitstel van betaling aanvragen is nog altijd mogelijk als je onderneming in zwaar weer verkeert, maar de procedure en regels daarvoor zijn een stuk minder soepel dan het was voor het bijzondere corona-uitstel. Moet je straks kiezen welke belastingschulden je eerst betaalt, dan kan het daarom beter uitpakken als je eerst de recente (na 1 oktober) aanslagen betaalt, en pas daarna, stukje bij beetje, de oudere die onder het corona-uitstel vallen.