Ga naar de inhoud

Eindejaarstips 2020

  • door

Heb je nog eindejaarstips? Ja die heb ik, maar het verschilt per ondernemer (of particulier) wat interessant is. Het Register Belastingadviseurs (RB) heeft een overzicht opgesteld dat je hier kunt downloaden. Blader er eens doorheen of er iets bij zit wat voor jou van toepassing is.

Een paar dingen die elk jaar opnieuw de moeite waard zijn om te bekijken:

  • investeringen. Heb je dit jaar een nieuwe laptop gekocht en verwacht je binnen een paar maanden ook een nieuwe desktop nodig te hebben, koop die dan dit jaar nog. Tenminste, als je met die twee investeringen samen meer betaalt dan € 2.300 excl btw, want dan heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Er zijn natuurlijk meer bedrijfsmiddelen die als investering tellen, staar je niet blind op computers;
  • bonus voor je personeel: wil je je personeelsleden een kerstextraatje geven, kijk dan eens of het nog in je vrije ruimte past zodat het belastingvrij kan;
  • twijfel je of je voldoende uren gemaakt hebt? ga dan vast aan de slag met een inzichtelijke urenadministratie zodat je kunt onderbouwen dat je recht hebt op zelfstandigenaftrek. In 2020 mag je, vanwege corona, er over de periode 1 maart tot 1 oktober vanuit gaan dat je gemiddeld 24 uur per week gewerkt hebt. Dat betekent wel dat je de rest van het jaar óók aan dat gemiddelde aantal moet komen, om op 1225 per jaar uit te komen.

En nog wat tips die niet aan het einde van het jaar gebonden zijn: zorg dat je altijd een overeenkomst opstelt als je zakelijk (uit)leent, dus met rente en aflossingsafspraken. En wil je iemand in dienst nemen? Neem dan ook in je overweging mee dat je een loonkostenvoordeel kunt krijgen als je een oudere of arbeidsgehandicapte medewerker aanneemt.