Ga naar de inhoud

Makkelijker lenen voor de culturele sector

  • door

Triodos Bank meldt dat de bank een garantieovereenkomst heeft gesloten met het Europees Investeringsfonds. Dankzij deze garantieregeling kan Triodos Bank de komende twee jaar tot 200 miljoen euro aan leningen verstrekken aan culturele en creatieve ondernemers in België, Nederland, Spanje en Duitsland. De voorwaarden zijn minder strikt dan bij ’traditionele’ financieringen, waardoor ondernemers die normaal gesproken niet voor een lening in aanmerking komen, hier mogelijk wel gebruik van kunnen maken.

Maar een lening moet je toch ook terugbetalen? Ja, dat klopt. Toch kan het handig zijn omdat je voor veel projecten eerst kosten moet maken, voordat de inkomsten binnenkomen. Zijn je reserves na meer dan een jaar corona helemaal op, dan kan een lening net dat zetje zijn dat je nodig hebt om te kunnen starten.

Daarnaast is het altijd een goed idee om van tevoren te bekijken hoe je zo goed mogelijk publieksinkomsten binnenhaalt, te kijken of je partnerschappen met sponsoren kunt aangaan en uit te zoeken of je project in aanmerking komt voor een bijdrage uit een fonds. Tip: als je als niet-rechtspersoon fondsbijdragen wilt aanvragen is Het Blauwe Strand wellicht iets voor jou.

Het volledige persbericht van Triodos Bank vind je hier.