Ga naar de inhoud

Tozo: wel of niet belast?

  • door

Veel ondernemers hebben dit jaar de Tozo aangevraagd: een bijdrage vanuit de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Je kreeg daarop een voorschot, achteraf heb je moeten doorgeven wat je werkelijke inkomsten waren en inmiddels heb je een definitieve beschikking gekregen, of die ontvang je binnenkort. Hierop staat of je een deel moet terugbetalen of dat je nog een nabetaling krijgt.

Maar is dat geld nu belast voor de inkomstenbelasting of niet? Het korte antwoord is: ja. Maar je hebt het bedrag netto ontvangen. De Tozo wordt behandeld als een vorm van bijstandsuitkering. Dat betekent dat het bedrag geen onderdeel is van je winst uit onderneming, maar een tweede inkomstenbron. De gemeente waarvan je de uitkering ontvangt maakt een berekening van het door jou ontvangen netto bedrag, naar een bruto uitkering. Het verschil is inkomstenbelasting die in de vorm van loonheffing is ingehouden en afgedragen door de gemeente. In het eerste kwartaal van 2021 zul je een jaaropgave ontvangen waarop dit bruto bedrag en de ingehouden belasting vermeld staan.

Zelf merk je daar verder niets van, net als wanneer je in loondienst bent of een ander soort uitkering ontvangt. In de praktijk zal het ook weinig effect hebben op de inkomstenbelasting die je over de winst uit je onderneming betaalt, omdat er in 2020 nog maar twee tarieven (schijven) zijn en vrijwel alle ondernemers die Tozo ontvangen, in de laagste schijf zullen vallen. Alleen de heffingskortingen zijn al voor een deel verbruikt bij de netto-bruto berekening door de gemeente.

Wil je Tozo 3 nog met terugwerkende kracht aanvragen? Doe dat dan voor 1 december, dan kan het nog per 1 oktober. Vanaf december kun je Tozo 3 alleen nog aanvragen per de maand waarin je de aanvraag doet. In tegenstelling tot eerdere berichten geldt er voor Tozo 3 geen vermogenstoets, vanwege de nieuwe beperkende coronamaatregelen. De vermogenstoets gaat pas in met Tozo 4, op 1 april 2021.